2021-10-15 06:33Pressmeddelande

Atria gör stor miljöbesparing med ny biopanna i Borås

Energiförbrukningen i Atrias fabrik i Borås blir fossilfri med ny biopanna. Energiförbrukningen i Atrias fabrik i Borås blir fossilfri med ny biopanna.

Atrias övergripande mål är en koldioxidneutral livsmedelskedja. Som ett led i detta installerar Atria en ny biopanna i fabriken i Borås. Därmed blir energiförbrukningen helt fossilfri och utsläppen av koldioxid minskar med 580 ton per år vilket innebär stora miljöbesparingar.

Livsmedelsföretaget Atria tillverkar bland annat Onsalakorv, Norrbodakorv och Ridderheims ölkorv i anläggningen i Borås. Idag producerar en oljepanna den ånga som används i produktionen. Framöver kommer ångan istället att framställas av bioenergi från träpellets.

Pellets är en ren naturprodukt som ingår i naturens kretslopp och den stora fördelen är att förbränningen av biobränsle är koldioxidneutral och inte bidrar till växthuseffekten. Energiförbrukningen i Atrias fabrik i Borås blir då helt fossilfri, förnybar och hållbar.

– Nu tar vi nästa steg i vår klimatomställning, säger Gustaf Holst, Technical Manager på Atria Sweden. Både våra kunder och vi själva vill få ner utsläppen och målet är att bli fossilfria så snabbt som möjligt. Det här blir ett fantastiskt tillskott till Boråsfabriken och ett stort steg mot våra högt uppsatta hållbarhetsmål, avslutar Gustaf.

Biopannan levereras av BKtech under våren 2022. Investeringen på totalt 8,6 miljoner kronor finansieras till cirka hälften av Atria och resten via investeringsstödet Klimatklivet.


Om Atria Sweden

Atria Sweden är ett av norra Europas ledande matföretag med välkända varumärken som Lönneberga, Sibylla, Ridderheims, Lithells och Pastejköket. Vi tror på ”Good food - better mood”. För oss innefattar detta hela livsmedelskedjan – från primärproduktion till konsumentens bord. Vi levererar trygg mat som producerats på ett ansvarsfullt sätt och som ger välmående och inspiration till våra kunder och konsumenter. Atria Sweden har ca 810 medarbetare, sju produktionsanläggningar och en omsättning på ca 3 Mrd SEK. Företaget ingår i den börsnoterade finska koncernen Atria Group med 4 450 anställda och en omsättning på ca 15 Mrd SEK. 

Kontaktpersoner

Malin Westling
Corporate Communications Manager
Malin Westling