Gå direkt till innehåll
Rasmus Sunesson
Rasmus Sunesson

Blogginlägg -

”Jag är stolt över hur vi tar hand om våra kycklingar”

Rasmus Sunesson är Teamleader för vår uppfödning i Sölvesborg där djuromsorgen är en självklar del av arbetet. Han berättar om hur vi tar hand om våra kycklingar, vilka utmaningar som finns och hur djuromsorgen utvecklats.

Jag började på Atria 2010, då som sommarjobbare inne på slakteriet. Senare behövde de en till medarbetare i uppfödningen och jag flyttade över dit. Sedan 2014 har jag jobbat heltid med uppfödningen, och på de här nio åren är det mycket som hänt. Allt från hur vi föder upp, till materialet vi använder och ny teknik och utrustning vi investerat i.

Nya utmaningar i uppfödningen
Då, under min första tid på uppfödningen, var den stora utmaningen benfel, det här ledde till att vi skaffade en ny kycklingras samt utvecklade en bättre hantering och nya arbetsrutiner. Idag har vi i stället nya utmaningar i takt med att vi vuxit och ökar vår volym, vi har fler och större stall och därmed fler kycklingar – detta ökar i sin tur smittorisken. Skulle man jämföra med en grupp på 50 000 människor så är det ganska givet att någon utav av dessa individer är eller blir sjuk och detsamma gäller våra kycklingar. Stora utmaningen idag är Gumboro, ett virus som påverkar kycklingens immunförsvar och därmed ökar risken för andra infektioner, så som E. coli.

Här har vi en åtgärdsplan vi jobbar utefter. Vi har alltid extremt höga hygienkrav, man kan inte bara traska in i ett stall och vi får absolut inte gå från ett stall med äldre kycklingar till yngre. Vi är jättenoga med vaccinering, och rengör stallen ordentligt inför en ny insättning, och har nu även börjat tömma våra tolv stall samtidigt för att få ner smittspridning mellan stallen via personal.

Att jobba med uppfödning är att jobba med djuromsorg
Alla mina arbetsuppgifter är kopplade till vår djuromsorg. Vi kollar till våra kycklingar flera gånger om dagen, säkerställer att de får i sig mat, vatten och har en bra levnadsmiljö. Skulle vi upptäcka att exempelvis ströbädden är blöt eller att ventilationen slutat fungera stannar vi så länge det än behövs för att åtgärda problemet. Jag utbildar och leder mina sex medarbetare i att observera och se varje individ, för även om det är många kycklingar är det på individnivå vi jobbar. Vi använder självfallet GMO-fritt foder, allt svenskt foder man köper har som krav att vara GMO-fritt.

Jag är stolt över hur vi tar hand om våra kycklingar, men vi vill alltid bli bättre. Engagemanget är högt bland personalen, vilket krävs när man jobbar med levande djur. Det bästa med mitt jobb är att jag får vara med kycklingarna och följa hela kedjan. Det ger våra produkter ett ännu högre värde i och med att jag ser det hårda arbete som ligger bakom.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Malin Westling

Malin Westling

Presskontakt Communications Manager Atria Sweden +46 (0)73 332 31 26

Relaterat innehåll

Good Food Better Mood

Atria Sweden är ett av norra Europas ledande matföretag med välkända varumärken som Lönneberga, Sibylla, Ridderheims, Lithells och Arbogapastej. Vi tror på ”Good food - better mood”. För oss innefattar detta hela livsmedelskedjan – från primärproduktion till konsumentens bord. Atria Sweden har ca 810 medarbetare, sex produktionsanläggningar och en omsättning på ca 4 Mrd SEK. Företaget ingår i den börsnoterade finska koncernen Atria Group med 3 700 anställda och en omsättning på ca 1,7 Mrd EUR.