Gå direkt till innehåll
Rasmus Sunesson, Teamleader Kycklinguppfödning
Rasmus Sunesson, Teamleader Kycklinguppfödning

Blogginlägg -

Vad hände sen? Rasmus Sunesson berättar om vår uppfödning

Hösten 2022 berättade Rasmus Sunesson, arbetsledare för vår uppfödning i Sölvesborg, om hur vi tar hand om våra kycklingar. En del av arbetet för att få ännu bättre koll på kycklingarnas tillvaro var investeringen i en stalldator som bland annat kontrollerar tillförsel av vatten och foder, samt värme och ventilation. Nu berättar Rasmus hur det gått:

Nu har vår nya utrustning med en stalldator som övervakar våra tolv olika stall varit i drift sedan hösten 2023 och vi kan verkligen se resultat av det. Kycklingarna har en god tillväxt och generellt bättre hälsa, det kan vi se på alla våra KPI:er som stalldatorn hjälper oss mäta och hur vi förhåller oss till dem. Just nu är majoriteten av våra KPI:er gröna, vi mäter allt från temperatur och fuktighet i stallarna till hur mycket foder och vatten som går åt per fågel.

Bättre kontroll = Bättre djuromsorg
Ur ett djuromsorgperspektiv är självfallet det här en stor fördel, eftersom vi snabbare kan utläsa hur de mår och sätta in åtgärder. Vi kan se vad de väger, hur mycket de dricker och äter och utifrån det kan vi ta snabba beslut. Skulle mängden foder eller vattenåtgång avvika från referenspunkten kan vi direkt se det och undersöka vad som gör att de till exempel äter mer eller mindre.

Vi har en helt annan kontroll med det här systemet, till exempel här om veckan satt jag hemma i soffan en fredagskväll och hade då fått ett larm att foderförbrukningen var högre än vad den brukar vara. Jag loggade in i systemet och ser då att en hög med foder ligger på golvet. Det som hade hänt var att ett rör hade släppt vilket orsakade att det matade ut foder på golvet. Men i och med att jag fick det här larmet kunde jag åka dit och åtgärda problemet direkt.

Effektivisering på flera plan
Det nya systemet hjälper oss inte bara upprätthålla ett bra klimat och miljö för kycklingarna utan bidrar även till vårt arbete för energieffektivisering och effektivisering i vårt arbete. Genom att kunna mäta och följa värme och ventilation kan vi börja optimera oss utifrån det. Dessutom underlättar det otroligt mycket i vårt arbete då vi får uppdateringar från systemet i realtid av till exempel temperatur, rörelse och åtgång av vatten och mat. Skulle något inte stämma kan vi snabbt registrera avvikelsen och hantera den.

Jag säger som jag sa senast; jag är stolt över hur vi tar hand om våra kycklingar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Malin Westling

Malin Westling

Presskontakt Communications Manager Atria Sweden +46 (0)73 332 31 26

Relaterat innehåll

Rasmus Sunesson, Teamleader Kycklinguppfödning

Sustainability by Atria People: Rasmus Sunesson

Rasmus Sunesson är Teamleader för vår kycklinguppfödning. Huvudfokus är alltid att säkerställa att kycklingarna mår bra i stallarna, till exempel att det är rätt temperatur, belysning, att de får i sig tillräckligt med vatten och foder. Faktorer som i sin tur som påverkar vår vatten- och energiförbrukning och är en viktig del av vår resa i att bli energieffektiva, Rasmus berättar mer:

Rasmus Sunesson

”Jag är stolt över hur vi tar hand om våra kycklingar”

Rasmus Sunesson är Teamleader för vår uppfödning i Sölvesborg där djuromsorgen är en självklar del av arbetet. Han berättar om hur vi tar hand om våra kycklingar, vilka utmaningar som finns och hur djuromsorgen utvecklats.

Good Food Better Mood

Atria Sweden är ett av norra Europas ledande matföretag med välkända varumärken som Lönneberga, Sibylla, Ridderheims, Lithells och Gooh!. Vi tror på ”Good food - better mood”. För oss innefattar detta hela livsmedelskedjan – från primärproduktion till konsumentens bord. Atria Sweden har drygt 800 medarbetare, sex produktionsanläggningar och en omsättning på ca 4 Mrd SEK. Företaget ingår i den börsnoterade finska koncernen Atria Group med 3 700 anställda och en omsättning på ca 1,7 Mrd EUR.