Blogginlägg -
”Vi har inget att dölja”
Johannes Bendel Møller är besättningsveterinär på Atria och ser över hälsotillståndet för alla kycklingar som slaktas på vår anläggning i Sölvesborg. Han berättar mer om sitt arbete och det gemensamma arbetet på Atria för att våra kycklingar ska må bra - så att vi i slutändan kan leverera säkra livsmedel.
Jag tycker det är roligt och spännande att jobba med uppfödningen av kycklingar, jag kom till Atria 2017 och innan dess var jag på ett kläckeri. Mitt primära ansvarsområde är att hålla koll på kycklingarnas hälsa. Jag jobbar tätt ihop med Rasmus Sunesson, arbetsledare för uppfödningen, slakteriet, kvalitetsteamet och uppfödarna. Vi jobbar med alla steg innan kycklingarna kommer till slakteriet och ser till att kycklingarna är friska och mår bra.
Alla som jobbar med vår uppfödning har god koll på hur en kyckling ska må, hur mycket de brukar växa och hur jämn en flock brukar vara – allt registreras och följs upp. Om det är något som avviker bland kycklingarna i våra stall eller hos våra externa uppfödare blir jag kontaktad och undersöker avvikelsen.
En god djuromsorg och hög biosäkerhet
Utöver det dagliga arbetet har jag tillsammans med Rasmus tagit fram en djuromsorgsutbildning som vi ska hålla under 2025. Det är en heldagsutbildning för alla som jobbar i stallarna samt för lastpersonalen där vi utbildar inom djuromsorg och biosäkerhet. Även om vi idag har bra rutiner är det ett ständigt aktuellt ämne som vi kan förbättra oss inom och påminna varandra om. Vi jobbar i en så pass känslig industri och har vi till exempel inte fullständig koll på om vi fått in en smitta påverkas hela vår produktion och vi kan inte leverera som utlovat. Vi vill att alla i personalen ska ha kunskap och kunna upptäcka om det finns sjukdom. Det har inte bara positiv effekt på vår produktion och slutprodukt, utan även för kycklingarna då smittan inte förs vidare i flocken och de håller sig friska och starka fram till slakten. Vi jobbar hellre förebyggande än att behöva behandla med antibiotika vid sjukdom. Därför har vi också väldigt liten antibiotikaanvändning. I 2024 behandlade vi mindre än 0,5 % av alla flockar med antibiotika.
”Långsamtväxande precis lika känsliga för virus”
Något som fått allt större uppmärksamhet i media är långsamtväxande kycklingar och att det skulle vara bättre ur ett djuromsorgsperspektiv. Men jag kan inte se att ett byte från vår hybrid Ross 308 som lever cirka 33 dagar, till en långsamtväxande som lever ett par veckor längre skulle innebära en bättre djuromsorg. Historiskt sett har snabbväxande hybrider haft problem med benhälsan, men idag är det inte längre fallet och våra kycklingar växer bra och är starka och friska. De kan såklart bli sjuka om de drabbas av ett virus, men precis lika sjuk kan en långsamtväxande bli. En långsamtväxande är inte lika med en friskare kyckling.
”Vi har inget att dölja”
Jag tycker Atria har ett stort fokus på djuromsorg, det genomsyrar hela kulturen och hur vi jobbar. Hela vår industri är beroende av att vi har en bra djuromsorg. Generellt tycker jag att hela kycklingindustrin ska våga visa upp hur det ser ut och ha en ännu större öppenhet mot konsument. Vi har inget att dölja och är stolta över det vi gör. Jag tror det bara finns fördelar med det, risken är annars att felaktigt fakta och en orättvis bild av branschen sprids.